Project Description

Ποταμός – Παλιόχωρα – Ποταμός

Το Σεπτέμβριο του 1537, ένα τρομερό γεγονός σημάδεψε για πάντα τα Κύθηρα. Η ξακουστή πρωτεύουσα του νησιού, ο Άγιος Δημήτριος, γνωστή στις μέρες μας ως Παλιόχωρα, πολιορκήθηκε και λεηλατήθηκε από τον αρχιναύαρχο του οθωμανικού στόλου, τον κουρσάρο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Όσοι από τους κατοίκους της επέζησαν, πουλήθηκαν ως σκλάβοι στα σκλαβοπάζαρα του Αλγερίου και της Τύνιδας. Έκτοτε, η Παλιόχωρα εγκαταλείφθηκε, και όπως λένε οι ντόπιοι, είναι ακόμη στοιχειωμένη καθώς τα βράδια περιπολούν τα φουσάτα, οι ίσκιοι των πειρατών και ακούγονται ακόμα οι κραυγές των γυναικών από την ώρα της καταστροφής. Σήμερα, η ερειπωμένη καστροπολιτεία στέκει ακόμα, σε μια μοναδική τοποθεσία, ανάμεσα στα απόκρημνα φαράγγια, καλά κρυμμένη από τους γύρω λόφους. Ο καλύτερος τρόπος να την ανακαλύψει κανείς είναι από τα μονοπάτια της διαδρομής Μ31, τα οποία πιθανότατα χρησιμοποίησαν και οι πειρατές του Μπαρμπαρόσα για να εισβάλλουν.

Από την πλατεία του Ποταμού με το κυριακάτικο παζάρι και το χαρακτηριστικό αγγλικό γεφύρι, το ένα σκέλος της διαδρομής ακολουθεί το παλιό μονοπάτι που ένωνε τον εύφορο κάμπο των Τριφυλλιάνικων με την Παλιόχωρα περνώντας ρεματιές, λόφους και λιόφυτα που έχουν εγκαταλειφθεί. Στα Βροχαντάρικα, στην κατάφυτη ρεματιά που πάντα τρέχει νερό, γινόταν παλιότερα το γλέντι ανήμερα της γιορτής της Παναγιάς του Φόρου, της μόνης από τις 24 εκκλησιές της Παλιόχωρας που λειτουργεί ακόμα. Λίγο μετά, ξεπροβάλλει η Αγία Βαρβάρα, εξαιρετικό δείγμα μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής, και ο βράχος της Παλιόχωρας, όπως ακριβώς τον αντίκρυζαν φτάνοντας οι άνθρωποι εκεί αιώνες πριν.

Το άλλο σκέλος της διαδρομής κινείται για μεγάλο μήκος στην κοίτη μιας βατής ρεματιάς, σκεπασμένης όλο το χρόνο με αειθαλή σφενδάμια, σ’ ένα ιδιαίτερα μυστηριακό τοπίο με βραχοσκεπές αλλά και ξερολιθικές κατασκευές, όπως τοίχοι και ράμπες, που φανερώνουν την ανθρώπινη παρουσία στο χώρο αυτό τα παλιότερα χρόνια. Η ρεματιά καταλήγει στη Βρύση των Τριφυλλιάνικων ανάμεσα σε κήπους και μποστάνια και μετά ανηφορίζει σε ένα δάσος με πεύκα, ευκάλυπτους και κουμαριές, όπου βρίσκεται και το θέατρο του Ποταμού. Εκεί κοντά είναι και το δέντρο της Χαρμολύπης, σημείο όπου παλιά οι οικογένειες αποχαιρετούσαν με δάκρυα λύπης όσους ξενιτεύονταν ή καλωσόριζαν με δάκρυα χαράς όσους επέστρεφαν από την ξενιτιά. Γυρνώντας πίσω στον Ποταμό, η διαδρομή περνάει από το “Αστικόν”, ένα από τα σχολεία που έχτισαν οι Άγγλοι.

Τεχνικά στοιχεία

Χρόνος πεζοπορίας  4h30′
  Μήκος  9,1 km
Βαθμός Δυσκολίας  2/5
  Τεχνική δυσκολία  Απαιτητική πεζοπορία
  Συνολική ανάβαση  443 m
  Συνολική κατάβαση  443 m
  Υψηλότερο σημείο  348 m
  Χαμηλότερο σημείο  163 m
  Υψομετρική Καμπύλη     
type-of-terrainΤύπος εδάφους  

Μονοπάτι 57%
Χωματόδρομος 16%
Άσφαλτος 27%

Χαρακτηριστικά διαδρομής

Κυκλική
Φιλική για οικογένειες
Κολύμβηση
Παράκτια τμήματα

Υπηρεσίες

  Φαγητό
  Νερό
  Μίνι Μάρκετ

Κατεβάστε τη διαδρομή

Υποστηρικτές μονοπατιού